BARNESTOLTEST: Det var varierende kvalitet på barnestoler for større barn, med små, men avgjørende forskjeller på stolene.

NAF-test: Dette er de sikreste barnesetene

Av Bente Haldorsen
05.03.2018 15:47 - OPPDATERT 05.03.2018 15:47

NAF og Testfakta har testet åtte godkjente bilseter til barn i vektklassen 15-36 kg. Testen avdekker store forskjeller i sikkerhet ved kollisjon.

PRESSEMELDING NAF: De fleste barnesetene som er testet gir tilstrekkelig beskyttelse for hodet, brystet og magen i kollisjonstestene. Derimot når det gjelder belastningen på nakken er forskjellene store, noen av stolene er ikke gode nok.
 
Når barn er i vektklassen 15-36 kg kan de sitte i såkalte beltestoler som er fremoverlente. Det er disse setene som er testet. NAF har også valgt å teste bilsetepute, som flere bruker som alternativ for større barn. 
 

Best i kollisjonstest, men mulighet for feilbruk

 
Bilstolen "Britax" kommer best ut i kollisjonstesten, og har best beskyttelse av nakken. Den kåres likevel ikke til testens vinner på grunn av en litt komplisert belteløsning, som kan gi risiko for feilbruk.
 
"Cybex Solution M-fix" blir derfor rangert som best i denne testen, med høye karakterer i alle kategorier.
 
I testene ble det brukt en dukke som tilsvarer et barn på seks år. Som referanse ved frontkollisjon ble både et enkelt sete og ingen beskyttelse testet.

 
Alle stoler ble montert i henhold til produsentenes intruksjoner. Sammen med tre familier vurderte trafikksikkerhetsforeningen NTF i Sverige hvor lett det er å montere og bruke stolene, og hvor lett det er å feste og plassere barna riktig.
 
- At beltet er riktig montert, kan være avgjørende hvis man kommer ut for en ulykke, sier Anders Kullgren, professor i veibeskyttelse og forsikringsdirektør i Folksam, som regelmessig tester barnestoler- og seter.
 
Hva angår Britax, som kom godt ut i kollisjonstesten, var det ingen av foreldrene i testen som klarte å montere den korrekt.
 
 

Debatt
Meløyavisa oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.