SANG OG MUSIKK: Sangen og musikken slo godt an hos alle som var tilstede. Foto: Maria Christina Sandvik Larsen.

Stor stemning med musikk

Av Maria Christina Sandvik Larsen
03.03.2018 22:00 - OPPDATERT 14.03.2018 14:47

FAUSKE/MELØY: Leivsethuset, Fauske bygdetun 20.02.2018. Gode øyeblikk er en omsorgstjeneste startet av Karin Rømo Sandvik i 2012, der målet er å skape gode øyeblikk for mennesker som er berørt både av demens og de andre som er rundt.

De tilbyr tjenester i hele Salten, med aktiviteter og sosialt samvær - og å skape en lettere og mer meningsfylt hverdag fylt med mye glede. 

Jeg var så heldig som fikk tilbudet om å være med på en av aktivitetene deres – som fotograf. Tirsdag tok Gode Øyeblikk turen til Leivsethuset på bygdetunet i Fauske. Her ble gjengen fra Meløy samlet, samt representanter fra Fauske kommune, eldrerådet, politikere og samarbeidspartnere.

KOSER SEG: Ei koselig stund for brukerne fra Gode Øyeblikk og de andre fremmøtte. Foto: Maria Christina Sandvik Larsen.

Min jobb den dagen var å fotografere kontakten mellom menneskene, og å få knipset de gode øyeblikkene - det var det nok av. Jeg hadde min egen jobb, men det var umulig å ikke føle seg berørt av stemningen og alle de herlige deltakerne som ønsket å prate med meg. 

Denne kvelden hadde de fått Audun Myskja på plassen, som er en norsk lege, forfatter og musiker. Myskja er opptatt av å vekke passive mennesker, og det å se hva musikk kan gjøre med demenssyke. Han startet med å fortelle hvem han var og hva han drev med, og forklarte deretter hvordan arbeidet hans startet. 

– Jeg begynte å spille en sang for en pasient som var aggressiv og fraværende, og plutselig så jeg hvordan jeg kunne nå inn til et menneske. Han var i sin helt egen verden, men så begynte han å nynne til sangen, og etterpå kunne jeg lede han fredelig inn på rommet, fortalte Myskja.  Slik var det også i rommet på Leivsethuset, plutselig spilte Myskja “Ola fra Sandefjord”, og da spratt alle hoder opp. Han vekker minner til live med musikk. 

Det var en fantastisk opplevelse å være med på, jeg lærte mye og ble inspirert. Jeg fikk god kontakt med flere av deltakerne, og jeg kunne lett se at de ansatte hadde et kjært bånd til hver enkelt.  

“Dette kommer jeg aldri til å glemme”, hørte jeg flere av deltakerne sa. 

Tekst og foto: Maria Christina Sandvik Larsen, Vg.1, Medie- og kommunikasjon, Melsom videregående skole. 

Debatt
Meløyavisa oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.