Ureddmonumentet. Foto: Steinar Skaar.

Ureddplassen åpnes i mai

Av Bente Haldorsen
05.03.2018 19:45 - OPPDATERT 05.03.2018 16:45

Tirsdag 22. mai 2018 åpner Statens vegvesen Ureddplassen i ny skrud langs Nasjonal turistveg Helgelandskysten.

I løpet av 2017 har rasteplassen fått et nødvendig løft og blitt et moderne landemerke langs fylkesveg 17. Minnesmerket har fått ny sokkel og toalettbygget i betong og glass slipper ut stemningsfullt lys i kveldsmørket.

Benker av Fauskemarmor. Foto: Steinar Skaar

Utsiktsterrassen i fronten av parkeringsplassen er utstyrt med elegante sittebenker i Fauskemarmor og sklir over i et amfi ned mot en uberørt strandsone. Her har man på godværsdager utsikt helt til Lofoten. 

Ureddplassen ligger vakkert til mellom steilt fjell og åpent hav og byr på vidsyn, nordlys og midnattssol til de skuelystne.

På plassen ble et minnesmerke for den norske ubåten Uredd avduket av kong Olav den 18. juni 1987. Ubåten gikk på en tysk mine i Fugløyfjorden og sank på et oppdrag langs norskekysten i februar 1943.

Alle 42 om bord omkom. Båten ble funnet sørvest for Fugløyvær på 105 meters dyp i 1985. I mars året etter ble vraket erklært som krigsgrav. 

Servicebygget. Foto: Steinar Skaar.

Nye Ureddplassen er et eksempel på et av mange turistvegstopp der summen av unik natur, nyskapende arkitektur, spennende historier og god atkomst til landskapet gir de vegfarende de store opplevelsene. Slike steder inspirerer arkitekter, ingeniører og entreprenører til å forme og gjennomføre de gode løsningene. 

Arkitekt: Haugen / Zohar Arkitekter AS 

Landskapsarkitekt: Landskapsfabrikken – Inge Dahlman 

Byggherre: Statens vegvesen, Turistvegseksjonen 

 

Debatt
Meløyavisa oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.